Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Színes, szagos és illegális, de egyre több tini szívja

Színes, szagos és illegális, de egyre több tini szívja
Viharos sebességgel terjed a tinédzserek, sőt már az általános iskolások között is „a dohányzás legújabb generációjaként” reklámozott, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar, de a közbeszédben alig-alig van szó róla. A termék forgalmazása Magyarországon tilos, de a neten bárki meg tudja rendelni, és igazából még csak az életkorát sem kell bizonygatnia. Hogy mennyire káros, azt még nem pontosan tudjuk, de vannak aggasztó hírek.

Színes, szagos és illegális, de egyre több tini szívja

Viharos sebességgel terjed a tinédzserek, sőt már az általános iskolások között is „a dohányzás legújabb generációjaként” reklámozott, eldobható elektromos cigaretta, az Elf Bar, de a közbeszédben alig-alig van szó róla. A termék forgalmazása Magyarországon tilos, de a neten bárki meg tudja rendelni, és igazából még csak az életkorát sem kell bizonygatnia. Hogy mennyire káros, azt még nem pontosan tudjuk, de vannak aggasztó hírek.

„A suliban mindenki ezt szívja, úgy hívják, hogy Elf Bar, de mi csak manórúdként emlegetjük” – lepett meg kamaszlányom egy beszédes pillanatában. „Persze, tudom, nálunk is nagy divat a dohányosok közt a munkahelyemen, dohánytöltetet raknak kis készülékekbe, azt szívják” –  mondom a mindentudás fölényével. „Jaj, dehogy is, az tök más” – jön a lesajnáló válasz.

Nem vagyok egyedül azzal, hogy fogalmam sem volt az Elf Barról, a felnőtteket megkérdezve a száz százalékhoz közelített azok aránya, akiknek fogalma sem volt erről a termékről. Ugyanakkor a húsz éven aluliak mindegyike pontosan tudta, miről is van szó. Kiderült, hogy az utóbbi hónapokban óriási divat lett ez a valószínűleg Kínában kifejlesztett (pontos információ erről sincs) „új generációs” cigaretta.
A határtól párszáz méterre boltban is kapható

Túl sok mindent a sajtóban sem találni erről, az internet tiniknek kedves platformjain viszont rengeteg influenszer osztja az észt róla.

    Kevés olyan dolog van, ami ennyire kristálytisztán mutatja be, mennyire más világban él a Z generáció, és mennyire nem tudnak erről semmit a tőlük idősebbek.

Miről is van szó? Az Elf Bar egy folyadékkal előre feltöltött, akkumulátorral ellátott, eldobható elektromos cigaretta, amelyet különböző számú „szívási kapacitással”, többféle ízben és színben, különböző töménységű nikotintartalommal lehet beszerezni. A terméket kifejezetten a fiataloknak szánták, olyan az ízvilága (van számos gyümölcs, továbbá például banánturmix, gumimaci vagy energiaital, esetleg blue razz lemonade ízű), olyan a kinézete (jópofa, harsány színű rudacskák), az egész köré szerveződő kultúra, hogy az minél menőbb legyen a 21. századi gyerekek körében.

A magyarul is hozzáférhető, de alapvetően szlovák vagy román oldalak kiemelik, hogy az Elf Bar ára kedvezőbb, mint a hagyományos cigié, vagy a dohányhevítéses rendszereké. Továbbá azt állítják, „kevésbé egészségtelen, élményben verhetetlen, és takarítani sem kell”. Kis helyen elfér, jól eldugható, bármikor előkapható, és előkészület nélkül indulhat a pöfékelés, ami után nem is lesz büdös a fogyasztó – szól a reklámszöveg. Az elektromos cigaretták (más néven: vape), és így az Elf Barok is, nem füstöt, hanem gőzt adnak.

Bár több országban – így Szlovákiában, Romániában – legális, Magyarországon tiltott forgalmazni. A jogszabályok szerint 2020 májusától nem árulhatnak még a Nemzeti Dohányboltok sem speciális folyadékok párologtatásán alapuló e-cigarettákat és „dohányzást imitáló elektronikus eszközöket”. Az Elf Bar pontosan ebbe a kategóriába esik. A tiltás ellenére azonban nagyon könnyű hozzájutni ezekhez illegálisan, de erről később.

„Az Elf Bar most baromi nagy divat, főleg a tinédzserek között” – erősíti meg a kamaszoktól szerzett információnkat Zacher Gábor toxikológus, mentőorvos. „Ha összességében nézzük, és sorrendet akarok állítani, akkor a legfontosabb az, hogy a nem dohányzáshoz képest mindegyik dohányzásforma rosszabb. Ezzel együtt, annyit mondhatunk, hogy az Elf Bar talán kevésbé káros, mint egy hagyományos cigaretta, mert utóbbinál a pirolízis, a papír égése, és egy csomó vegyület is megjelenik. De összességében ez azért nem ad okot az örömre. Ráadásul elég sok kora-tizenéves szívja már az Elf Bart.”
Szétszedtünk egy Elf Bart: tartály, vatta, akku, drót van benne

A baj Zacher szerint az, hogy a legtöbb Elf Bar nikotint tartalmaz, ami függőséghez vezet. Van ugyan nullaszázalékos manórúd is, de általában 2 vagy 5 százalékos nikotintartalommal kapható. A legkisebb élettartamú, 600 slukkos 2 százalékos Elf Barban 20 mg nikotin van, ami azt jelenti, hogy egy teljes rúd két-két és fél doboz cigarettával ér fel e tekintetben. (Az 5 százalékos 14 dobozzal!)

A "manórudat" ráadásul 1-2 nap vagy akár egy buli alatt el lehet szívni: a kellemes ízű, édes gőz nem hagy olyan rossz utóízt, mint a sima cigaretta füstje. Az Elf Bar ellenzői pont azért tartják rendkívül károsnak a terméket, mert azzal észrevétlenül, nagyon könnyen nikotinfüggőségbe eshetnek a gyerekek. Megjegyezzük, van 800, 1500, 3000, 5000 slukkos kiszerelés is. Angliában – ahol szintén tiltott termék az e-cigaretta és az Elf Bar – a lapok beszámolói szerint az egyik divatos termék 125 cigaretta elszívásának felelt meg, és 5 százalékos nikotinszintje miatt olyan erős volt, hogy a fiatal felhasználók orrvérzésről, vérköhögésről, fejfájásról, mellkasi fájdalmakról és szédülésről számoltak be. Angliában már hemzseg a közösségi média olyan tinédzserek bejegyzéseitől, akik arról számolnak be, hogy függők lettek az eldobható eszközöktől.

„A nikotin mellett ezek az eszközök tartalmaznak polietilén-glikolt és növényi glicerineket, amelyek a tüdőbe jutva károsodást okozhatnak.” Zacher hangsúlyozza, hogy az Elf Bar még csak nem olyan régen jelent meg, ezért még olyan jellegű orvosszakmai evidenciák nem állnak rendelkezésre, mint amilyenek a klasszikus e-cigarettával kapcsolatban léteznek, és amelyek bizony leírnak „e-cigaretta indukált tüdőkárosodást”, (angol mozaikszóval EVALI, azaz E-cigarette or Vaping Use-Associated Lung Injury – a szerk.).

Zacher szerint még éveket kell várni, hogy pontos képet kapjunk a Elf Bar hatásairól. Egy olyan vizsgálat – igaz, nem humán, hanem állatvizsgálat – már volt erről, amely kimutatta például, hogy a tüdőben lévő fehérvérsejtek funkcióját rontja a belélegzett gőz, ezzel pedig a szervezet ellenállóképessége gyengül.

Várdi Katalin tüdőgyógyász szintén az információhiányt tartja a legnagyobb problémának. Mint mondja, ez „nem egy bevizsgált a termék, ennél fogva pontosan nem tudjuk, hogy milyen anyagokat, mekkora mennyiségben tartalmaz, ahogy azt sem, hogy mit tud maga a készülék”. Úgy véli, nagyon bonyolult folyamat egy olyan szerkezet létrehozása, amely megbízhatóan, mindig azonos, a szervezet számára a legkevésbé káros hőfokon hevíti a benne lévő folyadékot vagy a dohányt, így az Elf Barokban valószínűsíthetően nem mindig ugyanazon a hőfokon izzik fel az anyag. Ez azért problémás – magyarázza –, mert a különböző molekulák eltérő hőfokon más-más részekre bomlanak le (mondjuk, 100 fokon teljesen más részekre esik szét egy molekula, mint 130 fokon, és lehet, hogy utóbbi esetben sokkal károsabb az emberi szervezetre). Elképzelhető továbbá, hogy különböző érkárosító vegyületeket is tartalmaz az Elf Bar, de pontos vizsgálatok egyelőre nincsenek.

A szakemberek nem ajánlják azt sem, hogy a dohányzásról való leszokáskor a fogyasztók e-cigarettára vagy Elf Barra váltsanak, a kettős használat pedig még fokozottabban egészségkárosító hatású lehet.
A kutatások bizonyítják az „e-cigaretta indukált tüdőkárosodás” jelenséget
© Fazekas István

A közösségi média tini megmondóemberei a nekik szóló platformokon közben sokszor leginkább arról próbálják győzködni a kortársaikat, hogy az Elf Bar alig-alig egészségtelen. Van tehát a gyerekeink kezében egy – a körükben igencsak menőnek számító – füstölő (valójában gőzölő) eszköz, amelynek egyrészt még a létezéséről sem tudnak a felnőttek, másrészt annak egészségügyi hatásait még az orvosok sem tudják pontosan. Azt is meg kell jegyezni, hogy eldobható termékről van szó, amely ráadásul veszélyes hulladéknak minősülő anyagokat tartalmaz, így környezetvédelmi szempontból rendkívül aggályos lenne, ha tömegesen elterjedne.

Az Elf Bar Magyarországon illegális, kereskedelemben nem kapható, de mint jeleztük, aki akar, természetesen nagyon könnyen hozzájut. A legrosszabb módja az Elf Bar beszerzésének az, ha utcai árusok, ki tudja milyen eredetű és tartalmú manórúdjait vesszük meg. Ez kifejezetten veszélyes, hiszen – szintén számos TikTok- és YouTube-videó bizonyítja – az eldobható e-cigaretták likvidtartályai és a hevítésért felelős akkumlátorai is újratölthetők.

    Márpedig – saját tapasztalatból mondjuk –, ha a Deák téren vagy a Nyugatinál manapság tíz percet eltölt valaki, szinte biztosan leszólítja egy árus, aki két-háromezerért már „kiváló minőségű” Elf Bar-t kínál.

Természetesen a legnépszerűbb módja a beszerzésnek az internet, ahogy Zacher leírta: „Neten megrendelik, csomagszállító kiviszi, ha online rendelik, a kutya nem kérdezi, hány éves vagy, elmúltál-e 18, vagy sem”. És persze minden tininek van ismerőse, akitől lehet vásárolni, mondjuk egy jó kis energiaital ízű 2 százalékos, 1500 slukkost, vagy egy 5-ös, ötezres gumimaci-ízűt. Várdi Katalin olyanról is tud, amikor a gimnazisták adják el általános iskolásoknak az Elf Bart.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy több szomszédos országban, így Romániában és Szlovákiában is a termék legális, csak át kell sétálni a határon, ahol csili-vili vape-boltokban válogathat az ember az elképesztő kínálatból.
Egy vape-bolt bejárata - túl a határon

Egy májusi nap ki is próbáltam. Besétáltam egy határmenti város Nemzeti Dohányboltjába, majd onnan néhány száz méterre, csak épp a szlovák határon túl egy vape-boltba. Mindkettőben értetlenségének adott hangot az eladó, amikor megkérdeztem, miért is van az, hogy egyik országban legális a termék, a másikban tiltott. „Ez érthetetlen, ha cigarettát lehet kapni, akkor az attól jóval kevesebb egészségkárosító hatású Elf Bart miért nem?” – tette fel a kérdést mind a két eladó. Dohányipari forrásunk egyébként nem tartaná jó ötletnek az Elf Barok legalizálását, emlékeztetett: 2020 májusa előtt, amikor még lehetett e-cigarettát árulni, azok 90 százaléka akkor is a fekete piacról származott, ugyanez lenne a manórúddal is.

A határon inneni trafikos egyébként nagyon is tisztában van a szigorú magyar szabályozással, mint mondta, ha árulna ilyet, akkor 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztatna.

Mindenesetre beindult a kétes szabályozást kihasználó ügyeskedők üzlete: nagy tételekben vásárolják fel a határon túli boltokban az Elf Barokat, amit aztán itthon busás haszonnal továbbadnak a tiniknek, illetve egylőre zavartalanul pörögnek a webshopok is.

De nem biztos, hogy ez sokáig így marad. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a hvg.hu kérdésre megerősítette, hogy nemcsak a dohányboltokban nem szabad árulni Elf Bart, hanem a távértékesítése, például a webshopon keresztül történő forgalmazása is tilos. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) pedig arról tájékoztatta lapunkat, hogy a NAV-val együttműködve jelenleg is több eljárás van folyamatban az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazóival szemben.

Nagy tehát a bizonytalanság nemcsak a szülők, hanem a hatóságok részéről is, hogy – ahogy Zacher fogalmazott – „mi a rossebet csináljanak” ezzel az Elf Barral.

„Most annyi van az állam részéről, hogy a dohányboltban nincs, tiltás van: ezzel a probléma kipipálva. De ez tényleg a megoldás? Mindenki megtalálja a módját az Elf Bar beszerzésének.” Zacher szerint a tiltás nem vezet jóra, e helyett inkább sokat kellene beszélni arról, mi az az Elf Bar, mi van benne, mit okoz a használata. Minden szakember azt emelte ki, hogy a legfontosabb a közvélemény tájékoztatása lenne, hogy a szülők figyeljenek oda, mit fogyasztanak a gyerekek, és mindenkiben tudatosuljon, hogy illegális tevékenység ilyet rendelni – akár neten is –, továbbá, egészségügyi szempontból sem kockázatmentes.

Forrás: hvg.hu